maanantai 7. tammikuuta 2013

herkkusienikeitto

pitkästä aikaa hääräilin keittiössä edes joltisenkin inspiraation vallassa: paluu arkeen ja rutiineihin tuntuu hetkittäin ihan mukavalta.

Maanantain (ja toivottavasti myös tiistain) iloksi pastakeittiössä valmistui lasagnea ja herkkusienikeittoa.    Ylijäämäjauhelihasta kehittelin vielä lihapullatkin pakastimeen, parempia aikoja odottelemaan.
Jääkaapissa on viikonlopun jäljiltä kasvisherkuttelijoille vielä punajuurilaatikon jämiä ja lihaksikkaille possupataa. Huomiseen siis toivottavasti jämätunnelmissa.

*
Herkkusienikeiton ohje on napattu joitakin vuosia sitten Yhteishyvästä ja soppa väittää kovasti olevansa katalonialainen.
Minä en ole, enkä niin muodoin kykene arvioimaan sopankaan syntyperän aitoutta. Keitto on varsin kelpoisa, mutta luultavasti yksi kuvottavimman näköisistä - ainakin puolivalmiina. (tänään kesken ruuanlaittopuuhieni kissa päätti kääntää vatsalaukkunsa nurin keskelle eteistä, yhdennäköisyys kattilassa lillivän puolivalmiin keiton kanssa oli...ruokahalua ei-kovasti-lisäävä.)
Kaikesta huolimatta tämä soppa eli keitto on maukasta ja lempeää syötävää.

Tämänkertaiseen versioon tuli

1 rs herkkusieniä (200g)
pari sipulia
pari valkosipulinkynttä
porkkana
tomaatti + purkinpohjat tomaattisoseesta

Pilkotaan ja kuullotellaan kattilassa, saapi lähteä nesteet liikkeelle.

Lisätään reilu puoli litraa vettä, halutessa kasvisliemikuutio.
Murustellaan sekaan siivu vaaleaa leipää; tämän puutteessa murustelin sekaan muutaman suolakeksin (ja jätin siksi liemikuution pois)
Annetaan kiehua.

Vedetään sauvasöösäimellä sileäksi ja lisätään sienimaustettua tuorejuustoa n. 100g. Annetaan tekeytyä hetken verran.

Tuo söösäysvaihe on se heikoin hetki, silloin kääntää vatsasta.
Yritän olla ajattelematta sitä.
Annos ei ole kovin suuri.
Ja mietin jatkuvasti, miten keiton saisi hiukan sakeammaksi.

*
Jälkiruokana tänään viinirypäleitä ja joulunjämäherkkuja

Ei kommentteja: